8 علت اصلی بروز انواع لک های صورت و راه‌های مقابله با آن‌ها

8 علت اصلی بروز انواع لک های صورت و راه‌های مقابله با آن‌ها

پوست ما به عنوان بزرگ‌ ترین اندام بدن، نقشی حیاتی در محافظت از ما در برابر عوامل خارجی و حفظ سلامتی ایفا می‌کند. یکی از مسائل شایعی که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند، بروز لکه‌های پوستی است. این لکه‌ها نه تنها می‌توانند ظاهر پوست را تحت تأثیر قرار دهند بلکه گاهی اوقات نشانه‌ای از مشکلات داخلی بدن هستند. انواع مختلف لکه‌های پوستی قهوه‌ای، سفید یا ملتهب می‌توانند به دلایل گوناگونی از جمله عوامل ژنتیکی، هورمونی، التهابات، بیماری‌ها و حتی مصرف برخی داروها ایجاد شوند.

شناخت و درک انواع لک های صورت در دوره پوست من، دوست من می‌تواند به ما کمک کند تا به موقع به دنبال درمان‌های مناسب باشیم و از سلامت پوست خود مراقبت کنیم. در این مقاله به بررسی انواع مختلف لکه‌های پوستی و علل ایجاد آنها می‌پردازیم.

لک صورت چیست و چطور به وجود می‌آید؟

رنگ پوست توسط تراکم ملانین که رنگ‌ دانه‌ای است که در پوست تولید می‌شود، تعیین می‌گردد. ملانوسیت‌ها، سلول‌هایی هستند که این رنگ‌دانه را می‌سازند. در شرایط عادی، ملانین به صورت یکنواخت در پوست توزیع می‌شود اما گاهی به دلایل مختلف، این توازن به هم می‌خورد و نتیجه آن بروز لک‌های پوستی، کک و مک و خال‌ها می‌شود.

این لک‌ها می‌توانند به رنگ‌های قرمز، قهوه‌ای یا حتی صورتی ظاهر شوند. تولید ملانین یک واکنش دفاعی است زیرا خداوند این مکانیزم را برای حفاظت از DNA سلول‌های پوست و اندام‌های داخلی در برابر اشعه مضر آفتاب قرار داده است. این رنگ‌ دانه‌ها توانایی جذب ۹۸ درصد از اشعه مضر آفتاب را دارند و از سلول‌ها محافظت می‌کنند.

انواع لک صورت

صورت و بدن می‌توانند میزبان لک‌های مختلفی باشند که هر یک از آن‌ها به دلایل مختلفی ایجاد می‌شوند. این دلایل می‌توانند ژنتیکی یا اکتسابی باشند. در ادامه هر یک از انواع لک را بیشتر توضیح می‌دهیم.

1_ ملاسما یا لک بارداری

این نوع لک‌ها عمدتاً در زنان باردار دیده می‌شود و به همین دلیل به لک بارداری مشهور شده‌اند ولی می‌توانند در خانم‌های مجرد و به ندرت در مردان نیز مشاهده شوند. این لک‌ها بیشتر در نواحی پیشانی و چانه ظاهر می‌شوند و گاهی در افراد با پوست تیره بیشتر نمایان می‌شوند.

معمولاً این لک‌ها بعد از زایمان محو می‌شوند اما در بعضی موارد ممکن است مدت‌ها باقی بمانند. این نوع لک ممکن است بدون دلیل مشخص یا به صورت ارثی بروز کند. احتمال ظاهر شدن این لک‌ها در افرادی که بیشتر در معرض آفتاب هستند، بیشتر است.

برخی از خانم‌ها متوجه می‌شوند که دقیقاً قبل از قاعدگی، لک‌ها واضح‌تر می‌شوند. ملاسما در خانم‌هایی که از قرص‌های ضد بارداری استفاده می‌کنند نیز مشاهده می‌شود و با تماس با نور تشدید می‌شود.

2_ کک و مک یا فرکل (Freckle)

عوامل متعددی در شکل‌ گیری این نوع لک‌ها نقش دارند که می‌توان به عوامل ژنتیکی، محیطی و هورمونی اشاره کرد. یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد کک و مک، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب است که این لک‌ها را تشدید می‌کند. در زنان باردار یا افرادی که در سن بلوغ هستند، عوامل هورمونی می‌توانند باعث ظهور این نوع لک‌های پوستی شوند. در برخی موارد، تنش‌های عصبی و استرس می‌توانند در افراد مستعد به کک و مک، این لک‌ها را ایجاد کنند.

3_ لک‌های پیری

پدیدار شدن لک‌های پیری مستقیماً به افزایش سن ارتباطی ندارد بلکه به میزان قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بستگی دارد. این لک‌ها که در واقع کک و مک‌هایی ناشی از نور آفتاب هستند، بیشتر روی دست‌ها ظاهر می‌شوند. در افرادی که زیاد در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند، این لک‌ها روی صورت نیز مشاهده می‌شوند.

وجود این لک‌ها در افراد مسن معمول است. با تماس زیاد با آفتاب، این لک‌ها گاهی در اواخر دهه‌های سوم، چهارم و پنجم زندگی نیز ایجاد می‌شوند. حتی قرار گرفتن کم در معرض آفتاب هم می‌تواند منجر به ظهور لک‌های پیری شود. نور خورشید دارای شعاع‌های فرابنفش است که باعث برنزه شدن و سوختگی پوست می‌شود.

 

4_ لک ناشی از کمبود ویتامین

کمبود ویتامین B12 می‌تواند منجر به بروز لک‌هایی شود که در نژادهایی با پوست تیره بیشتر دیده می‌شود. این لک‌ها به صورت لکه‌ لکه ظاهر می‌شوند. کمبود ویتامین A می‌تواند این لک‌ها را گسترده‌تر کرده و باعث ایجاد برجستگی‌هایی شبیه به پوست مرغ شود. همچنین، کمبود اسیدفولیک و اسید اسکوربیک (ویتامین C) و انواع کم‌ خونی‌ها می‌توانند باعث ایجاد لک‌های مشابه شوند.

5_ لک‌های ناشی از مصرف برخی داروها

برخی بیماری‌ها و داروهای خاص می‌توانند باعث ایجاد لک‌های پوستی شوند. این لک‌ها که معمولاً روی پوست صورت ظاهر شده و با تابش نور خورشید پر رنگ‌تر و بیشتر می‌شوند. با قطع مصرف دارو، این لک‌ها تا حد زیادی بهبود می‌یابند و گاهی ممکن است کم‌ رنگ‌تر یا محو شوند.

مصرف برخی داروها مانند کلرپرومازین، دی‌پنیسیلامین، هیدانتوئین، داروهای ضد مالاریا و داروهای ضد سرطان می‌تواند منجر به بروز لک‌ها شود. استفاده طولانی‌ مدت از قرص ماینوسیکلین در درمان جوش‌های جوانی، باعث تیرگی پوست در نواحی جوش‌های ملتهب و قرمز می‌شود.

6_ لک‌های ناشی از التهاب پوست

این نوع لک‌ها پس از التهاب پوستی ناشی از بیماری‌هایی مانند لیکن پلان (بیماری التهابی پوست و دهان) و لوپوس اریتماتوز ظاهر می‌شوند. همچنین پس از سوختگی‌های ناشی از آفتاب‌سوختگی یا سوختگی‌های خفیف با عوامل دیگر ایجاد می‌شوند. پس از دست‌کاری جوش‌های غرور جوانی برای از بین بردن جای زخم (اسکار) نیز این لک‌ها به وجود می‌آیند.

این لک‌ها در افراد با پوست تیره و سبزه شایع‌تر است و بیشتر در نواحی باز بدن مانند صورت ظاهر می‌شوند. ضربه به پوست، محکم کشیدن لیف زبر در حمام می‌تواند باعث ایجاد این لک‌ها شود. حتی سایش پوست ران‌ها روی یکدیگر هنگام راه رفتن در افراد چاق نیز می‌تواند سبب ایجاد لک در همان محل شود.

7_ لک‌های ناشی از بیماری‌ها

برخی بیماری‌ها مانند آسم، نارسایی کبدی و کلیوی می‌توانند باعث بروز لک‌های پوستی شوند. همچنین در مواردی مانند روماتیسم، سیروز کبدی و برخی بیماری‌های دیگر، تیرگی گسترده پوست مشاهده می‌شود. این تغییرات پوستی به دلیل تأثیرات مستقیم یا غیرمستقیم بیماری بر روی بدن ایجاد می‌شوند و ممکن است با پیشرفت بیماری شدت یابند.

8_ لکه‌های پوستی کبدی

لکه‌های کبدی روی پوست معمولاً در افرادی که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارند، ظاهر می‌شوند. هنگامی که ملانین بیش از حد در بدن تولید می‌شود، رنگ‌ دانه‌ها به سطح پوست منتقل شده و باعث تغییر رنگ غیر طبیعی آن می‌شوند. این تجمع ملانین در یک ناحیه از پوست منجر به ایجاد انواع لکه‌های پوستی می‌شود که به لکه‌های کبدی معروف هستند.

نحوه درمان لک های پوستی به چه صورت است؟

شرکت در دوره‌های پوست یار

شما می‌توانید در دوره‌های آنلاین و حضوری ما شرکت کنید تا بتوانید مراقبت‌های بهتری از پوست خود به عمل بیاورید و از شفاف بودن صورت خود لذت ببرید. دوره آموزشی اسید تراپی هم اکنون باز بوده و ثبت‌نام آن شروع شده است.

همچنین از شما می‌خواهیم برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۳۰۸۰۱۹۴۳۶ در ارتباط باشید. صفحه اینستاگرام ما نیز فعال است که در آن عکس‌های هنرجوها، رضایت‌ها و نمونه کارها قابل مشاهده هستند. ادمین‌های پوست یار نیز در اسرع وقت به سؤالات شما پاسخ خواهند داد.

سخن پایانی

شناخت انواع لکه‌های پوستی و عوامل مؤثر در ایجاد آنها، اولین قدم برای مدیریت و پیشگیری از آنهاست. از آنجایی که لکه‌های پوستی می‌توانند نشانه‌ای از مشکلات داخلی یا خارجی بدن باشند، مراقبت و دقت در برابر عوامل تحریک‌ کننده اهمیت زیادی دارد.

انتخاب روش‌های مناسب برای محافظت از پوست در برابر نور خورشید، استفاده از محافظت‌های خورشیدی و درمان‌های پوستی مناسب می‌تواند به بهبود وضعیت پوست و کاهش ریسک بروز لکه‌های پوستی کمک کند. جهت اطلاعات بیشتر به سایت پوست یار مراجعه کنید.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید